Vårt bidrag till en hållbar framtid för människor, företag och miljön

Vi vistas inomhus en stor del av vår tid. Att inomhusklimatet är bra, att luften vi andas gör gott är viktigt.

Bra ventilation är win win

Bra ventilation förebygger fukt och föroreningar och ger friskare inomhusluft. Människorna som bor eller jobbar i fastigheter med välfungerande ventilation trivs bättre, är friskare och får mer gjort.

Utöver ett gott inomhusklimat bidrar ventilation som gör sitt jobb också till minskad energiförbrukning och minskade uppvärmningskostnader för fastighetsägare och boende.

Bra ventilation och frisk luft är win win för både människor, företag och miljön.

En kreativ samarbetspartner

Vi vill göra skillnad. För dig, din fastighet och de som bor eller jobbar där. Ert välmående och er prestation är viktigast för oss.

Vi har många år i branschen och vet att samarbete är det som funkar bäst. Det som skapar optimala lösningar som håller över tid.

När du som finns i  Växjö, Alvesta eller Åseda anlitar oss får du en samarbetspartner, ett bollplank som guidar dig genom dagens och framtidens energismarta ventilationslösningar. Du får också en lösningsorienterad och kreativ partner. Vi tar oss an alla dina frågor och funderingar med samma driv som vi alltid gjort.

Vi är måna om att du ska känna dig trygg och stämmer därför av löpande om hur det går i projektet. Givetvis följer vi upp och finjusterar det som behövs.

Om oss

Låt oss ta hand om din ventilation – skaffa serviceavtal

Varje fastighet är unik. För oss är ingen utmaning för svår, stor eller liten och vi ser möjligheter i allt. Tack vare många år i branschen och stenkoll på marknadens mest energismarta ventilationslösningar hittar vi alltid ett upplägg som funkar över tid.

OVK-besiktning

Vad är egentligen frisk luft?

Temperatur, fukt och hur snabbt luften rör sig i ett rum påverkar inomhusklimatet och avgör om luften är frisk eller inte.

Rätt temperatur

Inomhustemperaturen bör ligga mellan +20-23°C. Helst ska den inte understiga +18° C. Men det är inte heller bra om det är för varmt. Temperaturen bör inte vara mer än +24-26°C. Vid golvet bör temperaturen ligga något högre, mellan +20-26°C och helst aldrig under +16°C.

Undvik drag och fukt

Drag och fukt som blir kvar kan orsaka dåligt mående och skador. I värsta fall kan det bildas bakterier, mögel eller kvalster. Badrum och kök är särskilt utsatta och saknas det bra ventilation kan fuktig luft från duschen eller matlagningen sprida sig till resten av fastigheten. Den relativa luftfuktigheten ska ligga mellan 30-70 % vid normal rumstemperatur och bör helst inte överstiga 45 %.

Luftomsättning

När det gäller luftväxling ska den vara minst 0,35 liter per sekund kvadratmeter golvarea när ett rum används. Uteluft ska tillföras rum där man vistas dagligen för sömn och vila, minst 7 liter per sekund och person vid stillasittande arbete i lokaler där personer vistas mer än tillfälligt.

Tecken på att ventilationen inte funkar

Ventilation som funkar ska både se till så att tillräckligt med uteluft kommer in och att föroreningar och ämnen som är farliga för hälsan förs bort. Här listar vi en rad tecken som tyder på att ventilationen inte gör sitt jobb:

  • Kondens på insidan av fönster på vintern
  • Långvarig och kvarstående kondens på speglar i badrum
  • Dålig frånskiljning av matos i köket
  • Känsla av instängd och tung inomhusluft
  • Tvätt och handdukar som aldrig torkar
  • Fukt och mögel
  • Hälsobesvär som huvudvärk och trötthet

 

Detta gäller för industrilokaler

På arbetsplatser där hälsofarliga ämnen förekommer spelar ventilationen extra stor roll. Om dessa inte förs bort på ett effektivt sätt riskerar människorna där att bli sjuka.

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter ska det finnas ventilationssystem för luftväxling som fångar upp luftföroreningar. Luftkvaliteten ska vara ”tillfredsställande” enligt följande krav:

  • Luftflödet ska vara tillräckligt
  • Uteluften ska tillföras utan att skapa drag eller temperaturproblem
  • Tilluften ska vara tillräckligt ren
  • Ventilationen ska vara effektiv

Behöver du ta ett helhetsgrepp på inomhusklimatet?

Välkommen att kontakta Björn Tibbelin.