Luften inomhus ska inte märkas!
Jocke Sjösten, delägare Service & Klimat
Jag brukar säga: så fort luften märks eller någon klagar ska du reagera. Det är inte meningen att man ska känna av luften, den ska bara vara där, ren och fräsch.
Ibland är det så enkelt att du har slarvat med att byta ett filter eller att fläktarna på ditt system är gamla och slitna. Det behöver inte vara så att ditt småhus eller kontorsfastighet att angripet av kvalster, mögel eller andra elaka bakterier. Men det är helt klart värt att kolla upp.
Skulle luften kännas instängd kan det också bero på att du har det för varmt. Det är enkelt att kontrollera. Ju varmare luft, desto större är risken att den uppfattas som torr eller dålig. Så testa att sänk temperaturen några grader och se om det märks någon skillnad. Även städning kan faktiskt göra stor skillnad.
Men det kan också vara så att luften innehåller för mycket föroreningar till följd av att flödet på luften är för litet. Och då är det viktigt att det inte sprids från ett rum till ett annat. Uteluften som ska tas in ska självklart vara så ren som möjligt, så man måste se till att uteluftsintagen inte placeras där t ex avgaser från bilar eller andra föroreningar kan komma in. Tänk på att luften ibland behöver renas med ett filter och mitt tips är att du överväger kvaliteten på detta och ser till att det är fackmannamässigt monterat. Tänk på att det behöver bytas också, det är något många glömmer.
Jag vill också slå ett slag för cirkulationens viktighet. Luften som förs in i huset ska fördelas genom hela rummet. Ibland inträffar det att den luft som tas in går ut direkt igen, utan att ha passerat rummen. Så se till att du placerar och ställer in tilluftsdonen på rätt sätt – och att du inte brassar på med för mycket rumstemperatur. Håll dig till 20-23 °C så blir det bra.
När jag är ute och mäter luftflöden använder jag särskild mätutrustning för att få ett korrekt resultat och kunna göra en riktig tolkning. Men om du själv vill göra några enkla kontroller, kan du göra det med ett vanligt papper. Håll upp det vid frånluftsventilen och släpp det. Hänger det kvar har du tillräckligt sug. Likaså kan du få en indikation på tryckförhållanden mellan olika rum. Använd en liten pappersstrimla för att se vilken väg luften vill ta in i en dörrspringa. I ditt badrum kan du ta tiden hur länge imman sitt kvar på spegeln efter att du duschat. Ju längre tid, desto sämre ventilation.
Om du har frågor kring din ventilation eller står inför en renovering eller nybygge, tveka inte att kontakta mig. Jag har arbetat med ventilation i hela mitt liv och för mig finns (nästan) inget roligare samtalsämne.
Och kom ihåg – luft är inget som ska märkas.
Hälsningar
Jocke