Ett bra inomhusklimat höjer värdet på din fastighet

Så säger mäklaren!

För en fastighetsägare är det bra att ha låga driftkostnader och undvika onödigt energiläckage. Men det finns en annan sida av myntet också – god inomhusklimat kan ge klirr i kassan den dagen du ska sälja.

Det blir allt vanligare att mäklare får frågor om småhus och fastigheters ventilationslösningar. När folk blir mer medvetna om hälsofrågor och anammar en sundare livsstil, har också inomhusklimatet kommit i fokus vid fastighetsaffärer.

– Om din fastighet har ett dokumenterat bra inomhusklimat höjer det värdet på längre sikt, absolut, konstaterar mäklaren Johan Hammarström på Bergstrands Fastighetsmäklare i Växjö.

Och det är ju ganska naturligt egentligen. Från att ha varit något man tagit tag i när problem med huvudvärk eller fukt på väggen dykt upp, så väljer alltfler fatt engagera sig för att förbygga. Johan Hammarström förtydligar:

– Det har blivit vanligare att även privatpersoner hör sig för hur husets ventilation är. Om det finns några kända problem, eller om det finns något lukt, osv. Jag tycker det är en sund utveckling.

Så om du ska köpa ett nytt hus eller står i begrepp att sälja, kan det vara en bra affär att kolla upp hur ventilationen fungerar. Inte bara för plånboken utan även för din hälsa.